In cele 12 cabinete medicale scolare din judetul Gorj activeaza 36 de asistenti medicali si 12 medici. Chiar daca judetul inregistreaza de mai multi ani un deficit de asistenti medicali si de medici, situatia nu s-a ameliorat in ultimul timp. Odata cu iesirea la pensie a multor persoane care lucreaza in cabinetele medicale scolare, lipsa personalului medical a fost si mai mult simtita.
Nu exista fonduri suficiente pentru angajarea de asistenti medicali
Deficitul de asistenti medicali si medici este cauzat si de modalitatea de administrare a fondurilor necesare angajarilor de personal medical.
“Problema deficitului dateaza de mult timp, iar numarul medicilor si asistentilor nu s-a schimbat, din contra s-a diminuat in ultimii ani ca au iesit la pensie. Acum depinde si la primarie cum stie sa isi obtina fonduri sau sa prevada fonduri la buget pentru eventuale angajari. In ceea ce priveste dotarile, nu sunt probleme, cel putin cu cele minimale pe care le cere legea. Sunt toate autorizate, nu se pune problema sa functioneze un cabinet scolar fara autorizatieâ€, a precizat Elena Pitian, purtator de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Gorj, citata de agerpres.ro.
Deficit de asistenti medicali si in Targu-Jiu
Si in cabinetele medicale scolare din Targu-Jiu se inregistreaza o lipsa a personalului medical. 30 de asistenti medicali si opt medici asigura asistenta medicala pentru 23.000 de copii scolari si prescolari.
“Sunt putini dar deocamdata nu poate sa fie respectat normativul in sensul ca nu avem alocate resurse ca fonduri salariale din partea ministerului Sanatatii, ei sunt platiti de minister iar noi avem contract cu Directia de Sanatate Publica, care primeste banii de la minister. E suficient cat sa acoperim necesarul atat pe gradinite, cat si pe scoli. Medicii si asistentii sunt repartizati prin arondarea catre cele 28 de centre financiare si deservesc mai multe unitati scolareâ€, a precizat Constantin Farta, seful Directiei de Patrimoniu din cadrul Primariei Targu-Jiu, citat de agerpres.ro.