Proiectul “Dezvoltarea competentelor in transplant†are ca obiectiv esential educarea unui numar cat mai mare de medici si asistente medicale in domeniul Transplantului de organe si tesuturi la nivel national.
Un numar de 2.341 de persoane, respectiv 921 de medici si 1420 asistente medicale, membri ai grupului tinta, participa la cursuri de formare, care sa le inlesneasca dobandirea competentelor necesare transplantului de organe, tesuturi si celule.
In cadrul Proiectului sunt utilizate instrumente moderne inovative de instruire in vederea perfectionarii cunostintelor medicale, si este prevazuta infiintarea unui centru pilot la nivel national pentru simulare in tehnologii avansate in transplantul de organe si celule.
Sunt derulate 65 de programe de formare profesionala pentru medici si 57 de programe de formare profesionala destinate asistentelor medicale, oferind astfel o solutie unor probleme majore ale domeniului nostru medical: lipsa personalului specializat in transplantul de organe, tesuturi si celule si lipsa informarii asupra beneficiilor donarii de organe la nivelul populatiei.
Proiectul raspunde exigentelor europene de educatie medicala continua si contribuie, astfel, la integrarea sistemului medical romanesc in retelele europene si internationale. Valoarea totala a proiectului este de 88.978.625,25 lei, din care asistenta financiara nerambursabila este in valoare de 87.176.261,38 lei.
Implementarea unei culturi a donatorului de organe si a transplantului de organe la nivel national este o parte integranta a proiectului. Cel mai mare numar de donatori se pierd datorita neidentificarii acestora in timp util.
Identificarea Donatorului este Modului 1 in cadrul cursului de Coordonare in Transplant si reprezinta baza in cadrul tuturor activitatilor de coordonare transplant.
De accea se insista pe identificarea activa ca fiind singura modalitate eficienta de a nu se pierde donatori aflati in moarte cerebrala.
Dupa identificarea potentialilor donatori se aplica procedura de declarare a mortii cerebrale, tara noastra avand cel mai sigur si complet protocol la ora actuala in lume pentru aceasta procedura.