Federatia SANITAS a lansat Campania „Nu agresati cadrele medicale”, ce are ca obiectiv principal adoptarea unui act legislativ care sa apere corpul medical si care sa descurajeze violenta de orice natura – fizica sau verbala.
„Studiile recente au aratat ca aproximativ 85% din personalul medical chestionat este agresat verbal la locul de munca, iar 10,2% este agresat fizic. Timpul de asteptare sau refuzul de a accepta diagnosticul pus sunt doar doua dintre motivele pentru care angajatii din sistem sunt agresati (studiul este realizat de Colegiul Medicilor Bucuresti in 2015). Din pacate, foarte putini depun plangeri. Campania are ca obiectiv principal adoptarea unui act legislativ care sa apere corpul medical si care sa descurajeze violenta de orice natura – fizica sau verbala”, a declarat Lucian Barascu, liderul SANITAS, citat de Agerpres.
In cadrul campaniei se va organiza o serie de dezbateri cu reprezentantii autoritatilor statului, manageri de spitale si angajati din sistem.
Prima dezbatere de acest fel va avea loc la Alba Iulia pe 2 februarie si va fi urmata de dezbateri la Constanta, Iasi, Cluj.
„Este importanta definirea unor politici care sa asigure un mediu de munca protejat, sa fie adoptate instrumente adecvate de protectie a angajatilor si anume: canale de comunicare, monitorizare, masuri de securitate. Este important sa fie incheiate acorduri cu autoritatile publice. Un alt obiectiv al campaniei vizeaza comportamentul pacientului in unitatile sanitare. Ne dorim ca pacientii sa inteleaga ca avem nevoie de cooperare, avem nevoie de un limbaj si un comportament decent atunci cand ne desfasuram profesia”, a mai afirmat spus Barascu.
Tot el a mai precizat ca personalul medical agresat va putea apela la un Telverde cu ajutorul caruia sa fie consiliat.