Federatia “Solidaritatea Sanitara†din Romania cere ca in legea salarizarii sa fie cuprins un articol de lege referitor la salarizarea asistentelor medicale.
„Art. 16
(1) Asistentele medicale cu studii postliceale (efectuate sau echivalate) sau superioare de scurta durata care ocupa posturi cu atributii identice cu cele ale asistentelor medicale cu studii superioare beneficiaza de salarizarea corespunzatoare studiilor superioare pe o perioada tranzitorie de maxim 5 ani.
(2) Persoanele care la data intrarii in vigoare a prezentei legi ocupa functii in conditiile prevazute la alin. (1) vor beneficia de o perioada tranzitorie de 5 ani in care sa obtina nivelul de studii prevazut de lege pentru exercitarea functiei de asistenta medicala cu studii superioare. Dupa aceasta data, in cazul in care conditiile de studii nu sunt indeplinite, persoanele respective vor fi incadrate pe functii de executie corespunzatoare nivelului de pregatire existente in statul de functii al ordonatorului de credite.
(3) Personalul medical incadrat ca asistent medical cu studii postliceale pentru care nu exista forma de invatamant SSD sau S sau pentru care exista doar SSD, va fi incadrat ca asistent medical cu studii superioare, functie de executie sau de conducere, urmand ca in 5 ani sa se gaseasca posibilitatea legala de echivalare cu studiile universitare superioare de lunga durataâ€, au anuntat sindicalistii marti, la amiaza.
In cursul intalnirii grupului interministerial pentru elaborarea legii salarizarii, din 25 ianuarie, propunerea â€Solidaritatii Sanitare†cu referire la echivalarea salariala a asistentelor medicale a avut acordul de principiu al Ministerului Muncii.
In perioada urmatoare, Ministerul Sanatatii urmeaza sa gaseasca o solutia pentru implementare acestei propuneri.