Inainte de a discuta despre performanta, Ministerul Sanatatii trebuie sa plateasca asistentele medicale pentru toate atributiile profesionale.
Departamentul Asistente Medicale al Federatiei „Solidaritatea Sanitara”, intrunit in data de 29.06.2019, a stabilit lista de obiective publice menite sa creasca calitatea vietii profesionale a asistentelor medicale/asistentilor medicali membre/membri ai federatiei, acestea avand caracterul de solicitari publice adresate guvernantilor si celor implicati.
1) Raportarea sporurilor de tura la salariul de baza actual
Aceasta situatie nefireasca, ce incalca principiile etice si juridice ale unei salarizari echitabile, trebuie sa inceteze! Federatia „Solidaritatea Sanitara” nu este responsabila pentru faptul ca altii au fost de acord in anul 2017 cu aceasta masura, noi fiind indreptatiti sa solicitam in continuare, asa cum am facut-o constant pana acum, eliminarea ei. Utilizarea unui alt nivel de referinta pentru calculul sporului de tura decat salariului de baza actual reprezinta un atac la capacitatea de asigurare a continuitatii asistentei medicale si la dreptul salariatilor de a fi despagubiti pentru efortul suplimentar pe care-l reprezinta programul variabil de lucru si, mai ales, turele de noapte.
2) Raportarea sporului de continuitate la salariul de baza actual si garantarea acordarii acestuia in procent de 100%
Conform drepturilor fundamentale ale salariatilor din sanatate si angajamentului pe care ministrul Sanatatii si l-a luat in fata reprezentantilor Federatiei „Solidaritatea Sanitara” in cadrul negocierii Acordului cu Guvernul, incheiat anul trecut, sporul pentru activitatea desfasurata de salariatii din sanatate in zilele libere/nelucratoare trebuie sa fie de 100%. Transpunerea acestei prevederi trebuie sa fie facuta, conform intelegerii, in mod expres in contractul colectiv de munca la nivel de sector.
De asemenea, sporul pentru activitatea desfasurata de salariatii din sanatate in zilele libere/nelucratoare trebuie sa fie raportat la salariul de baza, acesta fiind un drept al salariatilor.
3) Respectarea si actualizarea drepturilor de concediu de odihna suplimentar
Contributia salariatilor din sanatate la asigurarea continuitatii asistentei medicale, in formele indicate la punctele I-II, constituie un efort suplimentar depus de asistentele medicale si de alte categorii de salariati din sanatate comparativ cu alte sectoare de activitate, ea atragand uzura accentuata a fortei de munca. Recuperarea fortei de munca solicitata suplimentar de acest program de lucru atipic se face inclusiv prin intermediul concediilor de odihna suplimentare. In aceste coditii, consideram de-a dreptul revoltatoare intentia Ministerului Sanatatii de-a elimina aceste instrumente necesare recuperarii capacitatii de munca, in timp ce ele exista la nivele mult mai mari in cazul unor sectoare de activitate care nu sunt caracterizate de eforturile suplimentare necesare asigurarii continuitatii.
4) Evaluarea impactului cresterilor salariale ale asistentelor medicale/asistentilor medicali
Analizele desfasurate de Centrul de Cercetare si Dezvoltare Sociala „Solidaritatea” (CCDSS) pe tema satisfactiei salariatilor din sectorul public de sanatate fata de cresterile salariale au indicat date de-a dreptul ingrijoratoare privind situatia asistentelor medicale:
– Cca. 60% dintre asistentele medicale sunt nemultumite de echitatea legii salarizarii.
– Cca. 38% dintre asistentele medicale sunt nemultumite de nivelul de salarizare raportat la munca depusa.
– Doar cca. 38% dintre asistentele medicale au aratat ca puterea de cumparare a veniturilor salariale a crescut in ultimii ani.
Principala cauza care explica situatia o reprezinta gresita asezare a asistentelor medicale in grila de salarizare, ea fiind urmata de pierderile de pe zona sporurilor (pentru asistentele medicale din majoritatea unitatilor sanitare) si de faptul ca studiile superioare ale asistentelor medicale nu se bucura de recunoastere in legea salarizarii
5) Reasezarea asistentelor medicale/asistentilor medicali in grila de salarizare
Corectarea unui set de nemultumiri majore ale asistentelor medicale este posibila doar prin cresterea coeficientilor corespunzatori fiecarei functii/trepte profesionale cel putin incepand cu anul 2022, corespunzator solicitarilor pe care Federatia „Solidaritatea Sanitara” le-a sustinut inca de la inceputul anului 2017 (din faza de proiect a legii salarizarii). In absenta acestei modificari legale asistentele medicale vor ramane in continuare la o distanta mult prea mare fata de medici in ierarhia salarizarii, aceasta inechitate observandu-se si in distanta foarte mica fata de functiile infirmiera si ingrijitoare in ierarhia coeficientilor grilei de salarizare.
6) Rezolvarea problemelor determinate de transferul (informal) de atributii
Solutii avute in vedere de Departamentul Asistente Medicale al Federatiei „Solidaritatea Sanitara” pentru rezolvarea transferului de atributii, a caror aplicare o cerem:
a) Metodologia de rezolvarea a disputelor/problemelor
• Se poate face doar prin modificarea expresa a Fisei postului si doar in legatura cu atributiile ce pot face obiectul exercitarii de asistentele medicale.
• Conflictele dintre salariatii apartinand diferitelor categorii profesionale se solutioneaza de catre organismele profesionale. Cateva exemple:
In situatia in care unei asistente medicale i se solicita efectuarea unor gesturi profesionale care nu intra in atributiile sale, ci ale medicului, acea asistenta medicala se va adresa organismului profesional al asistentelor medicale, acesta avand obligatia sa rezolve problema printr-o decizie comuna cu organismul profesional al medicilor, care se comunica in forma scrisa unitatii, asistentei medicale si tuturor partilor implicate.
Daca se ivesc situatii in care o persoana apartinand altei categorii profesionale nu-si exercita atributiile de serviciu (ex.: un medic de garda refuza sa se prezinte la caz) sau are un comportament profesional care risca sa genereze daune si asistentelor medicale, acestea din urma se adreseaza organismului profesional propriu solicitand rezolvarea problemei (prin relatia cu unitatea si cu organismul profesional careia ii apartine cel vizat de incalcarea prevederilor legale aplicabile)
• Pentru profesiile pentru care nu exista organisme profesionale (spre exemplu, in cazul infirmierelor) situatia se rezolva de organismul profesional corespunzator categoriei profesionale de la care sunt transferate atributii.
b) Modificarea traseului de cariera prin oficializarea transferului informal de atributii
Exercitarea de catre asistenta medicala a competentelor/atributiilor specifice altor profesii (in conditii de pregatire adecvata in acest sens) trebuie inclusa in traseul de cariera al asistentei medicale. Acest demers este posibil pe fondul cresterii traseului profesional specific acestei categorii de specialisti.
c) Aplicarea principiului banul urmareste atributiile
Atributiile exercitate informal pana acum de asistentele medicale trebuie recunoscute si platite suplimentar. O solutie pe care o propunem o constituie defalcarea platilor pe atributiile exercitate, transferul unor atributii fiind insotit automat si de transferul sumelor corespunzatoare de la cei care le detineau initial la cei care le exercita efectiv. Aceasta solutie are in vedere aplicarea principiului banul urmareste atributiile, fiind o transpunere la nivelul profesionistilor din sanatate a principiului banul urmareste pacientul ce guverneaza finantarea unitatilor sanitare.
Consideram ca inainte de a discuta despre evaluarea performantei Ministerul Sanatatii trebuie sa asigure implementarea principiului banul urmareste atributiile.
7) Dezvoltarea suplimentara a traseului de cariera al asistentelor medicale/asistentilor medicali
Solicitarea Departamentului Asistente Medicale al Federatiei „Solidaritatea Sanitara” are in vedere adaugarea unor trepte de cariera specifice asistentelor medicale prin:
• Adaugarea unor noi atributii/competente profesionale
• Oficializarea transferului informal de atributii.
Modificarea traseului de cariera trebuie insotita de aparitia a noi nivele profesionale, respectiv a salarizarii suplimentare corespunzatoare acestor nivele.
8) Continuarea demersurilor pentru implementarea echivalarii competentelor asistentelor medicale absolvente de postliceala
Departamentul Asistente Medicale al FSSR constata cu tristete ca interesul actualei echipe a Ministerului Sanatatii fata de problema echivalarii competentelor asistentelor medicale este sub nivelul echipei anterioare, tinzand catre nivelul de implicare si interes al organismului profesional care are atributii in rezolvarea acestei probleme (adica 0).
Faptul ca Federatia „Solidaritatea Sanitara” a reusit modificarea legii 1/2011, in sensul deschiderii posibilitatii legale de echivalare a competentelor, impotriva tuturor celor care au responsabilitati in acest domeniu se vede acum in rezistenta pe care o dovedesc aceste institutii si organizatii impotriva transpunerii prevederilor legale.
Solicitam Ministerului Sanatatii sa renunte la politica de neimplicare, acceptand pentru inceput Procedura pentru Implementarea Echivalarii Asistentelor Medicale Absolvente de Postliceala, propusa de Federatia „Solidaritatea Sanitara” in cadrul Contractului colectiv de munca la nivel de sector.
9) Formarea profesionala continua trebuie sa fie gratuita pentru asistentele medicale.
Solicitam ca finantarea formarii profesionale continue sa fie asigurata din cele trei surse prevazute in propunerea FSRR la CCM sector (si aplicarea intocmai a acestei proceduri): a) de organismul profesional b) de angajator si c) de furnizorii de medicamente si materiale sanitare.
10) Introducerea procedurii de stabilire a turelor, asa cum este solicitata de Federatia „Solidaritatea Sanitara”
Precizam ca aplicarea acestei proceduri, exact asa cum a fost solicitata de FSSR in cadrul negocierii CCM , ar rezolva o serie intreaga de probleme ce vizeaza echitatea distribuirii sarcinilor de serviciu si a repartizarii pe programul de lucru, facand parte tot odata din masurile menite sa diminueze dimensiunea neo-feudala a sistemului public de sanatate.
Departamentul Asistente Medicale
FSSR