Ziua internationala a asistentilor medicali (International Nurses Day), instituita in 1974 la initiativa Consiliului International al Asistentilor Medicali, este aniversata, la nivel mondial la data de 12 mai, impreuna cu ziua de nastere a asistentei medicale Florence Nightingale, ceea care a pus bazele moderne ale asistentei medicale, relateaza Agerpres.
Celebrarea din acest an este deosebit de speciala, avand in vedere desemnarea anului 2020 ca Anul Asistentului Medical si al Moasei, sarbatorirea a 200 de ani de la nasterea asistentei medicale Florence Nightingale si marcarea a 120 de ani de la infiintarea Consiliului International al Asistentilor Medicali (International Council of Nurses – ICN).
In context, presedinta ICN, Annette Kennedy, a declarat ca se asteapta ca anul 2020 sa fie un an decisiv pentru profesia de asistent medical. Pentru a atinge acest obiectiv, ICN planifica si coordoneaza o serie de activitati pe tot parcursul anului.
Asistentii medicali au fost sarbatoriti si cu prilejul marcarii Zilei mondiale a sanatatii (7 aprilie) si a Zilei internationale a moaselor (5 mai), potrivit site-ului www.icn.ch. dedicat zilei din acest an.
Potrivoit sursei citate, Florence Nightingale (1820) a deschis prima scoala pentru asistente medicale pe langa Spitalul ”Saint Thomas” din Londra (1860), realizand primul pas in pregatirea profesionala si institutionala a asistentelor medicale, care pana atunci au fost considerate persoane nepregatite, care indeplineau munci injositoare. In 1907, a devenit prima femeie din Marea Britanie recompensata cu Medalia de Merit.
Anul 2020 reprezinta o oportunitate pentru asistentii medicali de a-si face cunoscuta meseria pe care o practica, pentru a avea o lume sanatoasa, asa cum evidentiaza tema din acest an stabilita de ICN: