42 de comune si orase din totalul de 78 de unitati administrativ-teritoriale din judetul Alba dispun de asistenta medicala comunitara, cheltuielile de personal fiind suportate in majoritatea cazurilor de catre Directia de Sanatate Publica (DSP), relateaza Agerpres.
Conform actelor normative in vigoare, printre persoanele beneficiare de servicii de asistenta medicala comunitara se afla si persoanele varstnice.
Asistentii medicali comunitari sunt angajati ai unitatilor administrativ-teritoriale, iar coordonarea tehnica si cheltuielile cu personalul revine DSP.
In judetul Alba exista si primarii care asigura cheltuielile de personal, respectiv in Alba Iulia, pentru doi dintre cei cinci asistenti medicali comunitari, si in Mogos, in Apuseni, pentru un asistent medical.
„In judetul Alba dispunem de o retea de 58 de asistenti medicali comunitari si 4 mediatori sanitari romi in 42 de comunitati”, a mentionat directorul executiv al DSP Alba, Alexandru Sinea, conform sursei citate.
Asistentul medical comunitar, la recomandarea medicului de familie, desfasoara activitati de monitorizare a starii de sanatate a bolnavilor cronici – supravegherea bolnavului de tuberculoza, a bolnavului cardiovascular, cu diabet zaharat, neoplasm, a bolnavului psihic, a bolnavului cu HIV/SIDA – ITS sau cu boli degenerative neuro-musculare.
De asemenea, acesta are in responsabilitate si prevenirea complicatiilor bolnavilor imobilizati la pat, precum si componenta de educatie pentru sanatatea pacientului varstnic.