Ministerul Sanatatii a anuntat ca asistentii medicali generalisti pot obtine recunoasterea calificarii profesionale in spatiul european in urma absolvirii unui curs de revalorizare a diplomei pe durata de un an. Astfel peste 59.000 de asistenti medicali care au absolvit o scoala postliceala si au obtinut diploma de asistent medical generalist inainte de anul 2010 pot sa obtina astfel recunoasterea in spatiul european.
Asistentii medicali trebuie sa urmeze programe de formare continua
In urma revizuirii directivei 2005/36/CE privind recunoasterea calificarilor profesionale, revizuire obtinuta de ministerul Sanatatii, ministerul Educatiei Nationale si Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, asistentii medicali vor avea dreptul sa le fie recunoascuta calificarea profesionala la nivel european.
In acest caz, asistentii medicali care au obtinut o diploma de calificare inainte de anul 2010 pot sa lucreze in alt stat european fara sa fie nevoiti sa dea un test teoretic sau alta forma de evaluare.
Studiile postliceale nu vor fi echivalate cu cele universitare
Ministerul Sanatatii atrage atentia ca noua prevedere nu presupune echivalarea studiilor postliceale cu cele universitare.
Revizuirea directivei 2005/36/CE le da dreptul asistentilor medicali sa lucreze in alt stat european fara sa fie nevoiti sa urmeze un stagiu de adaptare sau sa dea un test de verificare a cunostintelor.
Cum se pot face cursurile de revalorizare
Ministerul Sanatatii precizeaza ca asistentii medicali care doresc sa-si revalorizeze diploma, trebuie sa se adreseze scolilor postliceale de stat care vor fi acreditate de Ministerul Educatiei Nationale pentru desfasurarea cursurilor de revalorizare.
Sursa: www.comunicatemedicale.ro