In Bucuresti a fost deschis un centru de educatie continua si simulare, in care se pot organiza programe de formare continua individualizata teoretica, dar si prin aplicatii practice pentru asistenti medicali si moase. Centrul functioneaza la sediul Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania( OAMGMAMR) de pe strada Strada Avrig.
Potrivit Agerpres, centrul de simulare permite invatarea si exersarea procedurilor si tehnicilor de ingrijiri pentru sanatate: resuscitarea cardiopulmonara la adulti si copii, monitorizarea semnelor vitale (puls, respiratie, tensiune arteriala), electrocardiograma, administrarea medicamentelor, injectiei intradermice, subcutanate, intramusculare si de abord venos, sondajul gastric, sondajul vezical la femei, ingrijirea traheala, simularea interventiei in cazul tulburarilor de ritm cardiac, managementul plagilor, managementul sarcinii normale, ingrijirea nou-nascutului.
”Este o realizare importanta si deosebita, de aceea consideram ca merita atentia profesionistilor din sanatate si a pacientilor din Bucuresti. Centrul este dezvoltat pe doua etaje, respectiv etajul doi si etajul trei insumand 540 de metri patrati, din care sala de simulare are aproximativ 100 de metri patrati. In august 2018, am inceput organizarea acestui centru achizitionand acest etaj si am inceput sa cream spatiul dedicat Centrului de educatie continua. (…) Filiala Bucuresti reprezinta 23.000 de asistenti medicali avizati la zi. O atentie deosebita a noastra este pe zona de educatie continua pentru ca asistentii medicali trebuie sa isi aduca permanent cunostinte noi, sa isi imbunatateasca abilitatile practice si atitudinile din relatia cu pacientul. De aceea, ei anual trebuie sa adune minumum 30 de credite de educatie continua. Consideram ca venim in ajutorul colegilor nostri cu un pachet intreg de astfel de cursuri care imbina foarte bine aplicatia teoretica sau cunostintele teoretice cu partea de aplicatii practice’, a declarat Carmen Mazilu, presedintele OAMGMAMR filiala Bucuresti, conform sursei citate.
Potrivit acesteia, poate fi organizata o paleta foarte larga de cursuri, cum ar fi cele de resuscitare cardio-pulmonara, efectuarea de electrocardiograme, de reducere a infectiilor asociate asistentei medicale, un program de manevrare si mobilizare in siguranta a pacientilor, administrarea medicamentelor, dar si cursuri pe zona de managementul durerii acute si a durerii cronice, recoltarea probelor biologice, igiena si confortul pacientului, alimentatia omului sanatos si bolnav, managementul cateterelor venoase periferice, aplicatii practice pe nasterea fiziologica, ingrijirii nou-nascutului si mai ales a nou-nascutului prematur.
Grupele de cursanti nu vor depasi 20 de persoane, iar fiecare participant va avea posibilitatea sa exerseze pe manechin.