Federatia „Solidaritatea Sanitara” sustine ca gradul principal al asistentelor medicale, asemenea gradului de medic primar in cazul medicilor, este un drept al salariatului, facand parte din traseul profesional.
„Deoarece ambele grade profesionale sunt obtinute in baza unor examene desfasurate de autoritati abilitate prin lege, din momentul obtinerii lor salariatul are automat dreptul la incadrarea corespunzatoare gradului profesional si la plata salariului prevazut de lege pentru acest grad.
Mai mult decat atat, practica unora dintre unitatile sanitare de a organiza examene pentru promovarea asistentelor medicale in gradul principal este ilegala, constituind exercitarea fara drept a unor atributii. Cu alte cuvinte, din moment ce examenul de grad principal a fost constatat de autoritate abilitata legal, unitatea este obligata sa constate obtinerea acestui grad in baza documentului doveditor si sa incadreze in cel mai scurt asistenta medicala pe gradul profesional corespunzator.”, se arata intr-un comunicat al Federatiei.
Potrivit sursei citate, situatia este aplicabila in egala masura asistentelor medicale care au finalizat studiile superioare, acestea avand dreptul sa fie incadrate pe acest nivel din momentul prezentarii dovezii absolvirii examenului de licenta (adeverinta sau diploma).
Argumentul este acelasi: studiile superioare reprezinta o alta treapta profesionala, nu o alta profesie sau o alta functie.