De curad, s-a marcat Ziua Internationala a Igienei Mainilor, ocazie cu care medicii au atras atentia despre importanta mainilor curate in mentinerea sanatatii. Mai mult, o igiena corecta a mainilor duce la scaderea riscului de infectii nosocomiale cu pana la 50%.
Conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), infectiile afecteaza, in fiecare an, 30 milioane de persoane la nivel mondial, dintre care aproximativ 3 milioane de nou-nascuti. Infectiile ucid 500.000 nou-nascuti si produc unul din 10 decese materne.
In contextul Zilei Internationale a Igienei Mainilor, Spitalul de Obstetrica si Ginecologie „Cuza Voda” din Iasi, a organizat o conferinta despre Sepsisul si modalitatile de prevenire a acestuia.
„Prin masuri simple, sepsisul poate fi prevenit si milioane de vieti pot fi salvate in fiecare an, subliniind ca igiena corecta a mainilor poate duce la scaderea infectiilor cu 50%. Noi, avem un control permanent, consecvent, continuu, si monitorizarea germenilor care pot sa dea infectii nosocomiale, precum si rezistenta la antibiotice. Avem intalniri saptamanale pe aceasta tema, organizam controale incrucisate pentru a asigura in permanenta ca nu vom fi surprinsi in niciun fel de o astfel de infectie. Potrivit OMS, una din 10 femei poate sa aiba un sfarsit letal in urma infectiei transmise in primul rand prin intermediul mainilor incorect decontaminate. Din aceasta cauza am organizat un seminar pentru a prezenta tuturor importanta unui astfel de act medical”, a declarat Bogdan Doroftei, directorul medical al Spitalului de Obstetrica si Ginecologie, conform Agerpres.
Potrivit sursei citate si prof.univ.dr. Maria Stamatin, sefa Clinicii de Neonatologie din cadrul Spitalului de Obstetrica si Ginecologie „Cuza Voda”, prezenta la eveniment a reamintit faptul ca OMS sustine ca, in 2050, vor muri anual 10 milioane de persoane datorita infectiilor cu germeni rezistenti la antibiotice.
“Asa este. Pe zi ce trece, germenii au devenit rezistenti la antibiotice. Trebuie sa vedem cum facem acest management al antibioticelor. Cel mai simplu lucru, insa, pentru a preveni infectia de spital este sa spalam corect si sa dezinfectam mainile corect”, a mai declarat prof.univ.dr. Maria Stamatin.
Asistentii medicali pot accesa cursul Supravegherea, prevenirea si limitarea infectiilor asociate asistentei medicale creditat cu 10 credite de educatie medicala continua.