1. Masurile imediate
Toate produsele biocide din categoriile TP1 si TP2 care se gasesc pe piata romaneasca si au indicatii de utilizare in unitati sanitare vor fi supuse la teste de eficacitate in laboratoare acreditate la standarde europene. Producatorii si distribuitorii au un termen de 120 de zile pentru indeplinirea acestei cerinte.
Testele vor fi efectuate pentru fiecare actiune declarata a fiecarui produs. Cu alte cuvinte, daca un produs biocid are, de exemplu, trei actiuni diferite (bactericid, sporicid si virulicid), atunci producatorul / distribuitorul trebuie sa prezinte trei buletine de analiza a eficacitatii, unul pentru fiecare actiune, la Comisia Nationala pentru Produse Biocide.
2. Masuri noi de avizare a produselor biocide la intrarea pe piata
La intrarea pe piata a unui produs biocid nou din categoriile TP1 si TP2, producatorul / distribuitorul trebuie sa prezinte odata cu dosarul de avizare rapoarte de eficacitate realizate in doua laboratoare acreditate distincte pentru fiecare actiune declarata.
Cu alte cuvinte, daca un produs biocid are, de exemplu, doua actiuni diferite (bactericid si sporicid), atunci producatorul / distribuitorul trebuie sa prezinte patru buletine de analiza, doua pentru fiecare actiune, la Comisia Nationala pentru Produse Biocide.
3. Masuri de control recurent
Pentru toate produsele biocide din categoriile TP1 si TP2 existente pe piata, producatorii / distribuitorii au obligatia de a prezenta la fiecare trei ani de zile doua rapoarte de eficacitate realizate in doua laboratoare acreditate distincte pentru fiecare actiune declarata a produsului.
Cu alte cuvinte, daca un produs biocid are, de exemplu, cinci actiuni diferite (bactericid, mycobactericid, fungicid, sporicid si virulicid), atunci producatorul / distribuitorul trebuie sa prezinte zece buletine de analiza, doua pentru fiecare actiune, la Comisia Nationala pentru Produse Biocide la fiecare trei ani de zile.
4. Anularea avizului de punere pe piata
Un producator / distribuitor va pierde avizul de punere pe piata a unui produs biocid in urmatoarele situatii:
La constatarea modificarii cantitative sau calitative a substantei active si a altor ingrediente din produsul biocid
La nerespectarea obligatiei de testare in termen de 120 de zile (pct. 1)
La nerespectarea obligatiei de testare recurenta la fiecare trei ani (pct. 3)
La constatarea incalcarii prevederilor din articolul 95 al Regulamentului Uniunii Europene privind produsele biocide. Articolul respectiv reglementeaza autorizarea produselor biocide la nivel european din punct de vedere al substantelor active permise si al furnizorilor de substante.
Aceste prevederi sunt incluse in Ordinul comun al ministrului sanatatii, ministrul mediului si al presedintelui ANSVSA, publicat in Monitorul Oficial. Toate testarile sunt in sarcina producatorilor / distribuitorilor. Documentul contine si alte prevederi legate de produse biocide din alte categorii (TP3, TP4, TP5), care nu sunt utilizate in unitati sanitare.