In conditiile in care peste 100.000 de asistente au parasit Romania pentru a profesa in alta tara, Federatia Solidaritatea Sanitara din Romania (FSSR) propune ca noua lege de salarizare sa includa si asistentele medicale, iar salarizarea sa se faca in functie de performanta.
In ultimii sapte ani, 100.000 de asistente medicale au plecat in strainatate
Conform Institutului National de Statistica, din 1990 numarul asistentelor medicale a scazut considerabil cu 25%, respectiv de la 125.484 la 95.484 in 2012.
Sistemul public de sanatate a pierdut astfel 17% din asistentele medicale.
“In ultimii 23 de ani, numarul pacientilor a crescut cu 12%, in timp ce numarul asistentelor medicale a scazut cu circa 25%. Situatia indica o crestere cu aproape 40% a sarcinilor de serviciu in acest interval (ea fiind si mai mare daca luam in considerare anii in care numarul de pacienti a fost mult mai mare decat in 2012)â€, se precizeaza in comunicatul emis de FSSR.
Posturile pentru asistentii medicali trebuie deblocate
Una din masurile importante, conform FSSR, este deblocarea posturilor pentru asistentii medicali si asigurarea finantarii necesare.
“Analiza datelor arata ca exista forta de munca necesara pentru a ocupa aceste posturi. Spre exemplu, absolventele de scoli postliceale din anii 2013 si 2014 (conform estimarilor) insumeaza circa 40 – 45.000, adica peste nevoile sistemuluiâ€, se precizeaza in comunicatul de presa.
Migratia asistentelor medicale din Romania ar putea fi oprita printr-o lege a salarizarii in functie de performanta, conform FSSR.
Sursa: www.agerpres.ro