Anual, la data de 12 mai, se marcheaza Ziua internationala a asistentilor medicali (International Nurses Dayse).
Aceasta data reprezinta ziua de nastere a asistentei medicale Florence Nightingale (12 mai 1820), cea care a deschis prima scoala pentru asistentele medicale, pe langa Spitalul „Saint Thomas” din Londra, in 1860.
“Dragi asistenti medicali,
Va desfasurati munca zi si noapte peste tot unde este nevoie sa alinati suferintele celor bolnavi, sa ingrijiti, in centrele de asistenta sociala, batranii si alte persoane aflate in situatii dificile sau sa vegheati asupra sanatatii copiilor si elevilor din gradinite, scoli sau licee.
Pandemia de Covid-19 v-a marcat profesional si uman: au fost doi ani de eforturi eroice, impreuna cu toata echipa medicala, pentru a face fata unui virus care a pus pe pauza intreaga planeta. Iar lupta nu s-a terminat, chiar daca starea de alerta a fost oficial ridicata.
Pentru toate eforturile profesionale pe care le faceti zi de zi in beneficiul celor pe care ii ingrijiti, pentru rabdarea, grija si competenta dovedite, primiti tot respectul nostru si cele mai sincere ganduri de multumire: La multi ani!”, se arata in mesajul transmis de Federatia Sanitas cu aceasta ocazie.
Tema aleasa de International Council of Nurses – ICN (Consiliul International al Asistentilor Medicali) pentru a marca Ziua Internationala a Asistentului Medical in acest an este: „Asistentul medical – o voce facuta sa conduca – Investiti in asistenta medicala si respectati drepturile pentru a asigura sanatatea la nivel global”.
In felul acesta, ICN doreste sa atraga atentia comunitatii internationale si a tuturor factorilor de decizie nationali si internationali din domeniul sanatatii asupra nevoii de a proteja si a sprijini aceasta profesie, de a investi in resursa umana.
“Numai astfel putem construi sisteme de sanatate rezistente, de inalta calitate, care sa raspunda nevoilor indivizilor si comunitatilor acum si in viitor”, se arata in comunicatul ICN.
“Asistentii medicali au suferit enorm de-a lungul pandemiei. Au fost expusi in mod inutil la virus, s-au confruntat cu atacuri din partea publicului, au fost supraincarcati cu sarcini extreme si continua sa fie subplatiti si subevaluati.
Daca guvernele continua sa amane investitiile in forta de munca din domeniul sanatatii, aceasta va fi in detrimentul sistemelor de sanatate de pretutindeni. Nu exista sanatate fara forta de munca din domeniul sanatatii!”, declara presedintele ICM, Pamela Cipriano.
Etichete: ziua asistentului medical, asistenti medicali, 12 mai