An de an, la data de 5 mai se marcheaza Ziua internationala a moaselor.
Tema pentru editia din anul 2017 este „Moase, mame si familii: parteneri pentru viata!” confirma faptul ca moasele de pretutindeni inteleg ca, lucrand in parteneriat cu femeile insarcinate si familiile acestora, le pot ajuta in luarea corecta a deciziilor in problemele pe care le au pentru a avea o nastere in conditii de siguranta si cu o finalitate reusita.
Potrivit site-ului internationalmidwives.org, cu prilejul acestei editii, pornind de la tema aleasa, in cadrul actiunilor se urmareste incurajarea moasele sa impartaseasca punctele de vedere folosind expresia „cred in parteneriat”, pe toate platformele de informare ale zilei.
Confederatia Internationala a Moaselor (CIM) a sustinut ideea celebrarii Zilei internationale a moaselor in asociatiile membre la sfarsitul anilor 1980, apoi a lansat initiativa in mod oficial in 1992, relateaza Agerpres.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Confederatia Internationala a Moaselor conlucreaza, pentru organizarea manifestarilor din aceasta zi, pentru a promova calitatea de moasa ca insotitor calificat pentru gravide si participarea acesteia la nastere.
OMS si partenerii sai solicita incetarea discriminarii, a hartuirii si a lipsei de respect care impiedica moasele sa ofere ingrijiri de calitate gravidelor si nou-nascutilor. Multe moase se confrunta cu izolarea culturala, cazare nesigura si salarii mici. De cele mai multe ori, eforturile lor sunt limitate de relatiile de putere inegale din cadrul sistemului de sanatate, potrivit www.who.int.
Tot conform OMS, in fiecare an, peste 300 000 de femei mor in timpul nasterii si 2,7 milioane de nou-nascuti mor in primele 28 de zile de viata, in conditiile in care multe din cauze pot fi prevenite.
Ingrijirea calificata, informarea si supravegherea pe parcursul sarcinii si a nasterii joaca un rol vital in prevenirea deceselor, iar acestea pot fi asigurate numai de moase instruite si educate in conformitate cu standardele internationale.
Asociatia Moaselor Independente din Romania (AMsR) a fost inregistrata legal in 1995.
Prin activitatea de voluntariat a fondatorilor au fost infiintate opt filiale in tara, cu 400 de membri activi. In urma demersurilor AMsR, din 2002 au inceput sa se infiinteze Facultatile de Moase in cadrul Universitatilor de Medicina si Farmacie din Cluj, Bucuresti, Arad, Iasi, Constanta, Sibiu.
Profesia de moasa este autonoma si este caracterizata de catre istorici ca o profesie cu un rol social important, indiferent de cultura sau timp, foarte respectata, avandu-si radacinile in vremuri stravechi.